BosnianBA
 

Općine

Partneri

Preporučujemo

Razvoj plasteničke proizvodnje

U kabinetu načelnika općine Sanski Most dr. Mustafe Avdagića, potpisan je ugovor o implementaciji projekta razvoja plasteničke proizvodnje na području općine Sanski Most.

Pored općinskog načelnika, ugovore su potpisali i predstavnici Zemljoradničke zadruge Agrisan i Lokalne akcione grupe Una-Sana, koji će biti uključeni u implementaciju pomenutog projekta. Ovaj projekat sprovodi se u okviru UN-ovog programa „Migracije i razvoj“, u koji je uključena i općina Sanski Most, a koji se odnosi na razvoj plasteničke proizvodnje na području sanske općine. Njegovom realizacijom očekuje se proširenje proizvodnih kapaciteta Zemljoradničke zadruge Agrisan.

Ukupna vrijednost projekta je preko 61 000 konvertibilnih maraka, a najvećim dijelom projekat se finasira sredstvima Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) sa iznosom od 42 000 maraka, uz učešće općine od 10 000 maraka, a preostali dio sredstava osiguran je od strane  dijaspore i Zemljoradničke zadruge Agrisan. Projektom je predviđena nabavka deset plastenika, u kojima će se vršiti uzgoj povrtlarskih kultura na površini od 1 500 metara kvadratnih. Isto tako, projekat predviđa i nabavku savremene sijačice, inače prve takve vrste na području USK, koja će biti u funkciji proizvodnje novih rasada za potrebe plasteničke proizvodnje. Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić ovom prilikom je naglasio opredijeljenost općine da ulaže u  poljoprivrednu proizvodnju, koja je jedna od važnijih grana u dugoročnoj strategiji razvoja općine.

Implemenatator projekta je Lokalna akciona grupa Una-Sana, a njihov izvršni direktor Šefik Veladžić istakao je da se radi o projektu razvoja poljoprivredne proizvodnje, u koji je po prvi put uključena i dijaspora. Dijaspora je u ovom slučaju prepoznata kao razvojna komponenta, koja će stečena znanja i pozitivna iskustva iz zemalja Evropske unije, kroz edukativna predavanja prenosti na domaće poljoprivrednike. Direktor zemljoradničke zadruge Agrisan, Senad Hadžibajramović, istakao je značaj i važnost ovog projekta za sve članove i ostale kooperante zadruge. Inače, plastenička proizvodnja posljednjih godina sve je zastupljenija na području općine Sanski Most, i sve veći broj farmera okreće se ovom načinu uzgoja i proizvodnje povrtlarskih kultura.

 

Copyright LAG Una-Sana
شات | سعودي كول